Kalkınma Ajansları Destek Yönetiminde Sonuç Odaklı İzleme ve Değerlendirme
İzleme ve değerlendirme faaliyetlerinin günümüze kadar ki gelişimine bakıldığı zaman, birbirinden ayrı fonksiyonları ve uygulama süreçleri olmasına rağmen, tamamıyla bütünleşik bir yaklaşım içinde gerçekleştirilmesi gereken bu iki faaliyetin gün geçtikçe kalkınma politikalarının uygulanmasındaki öneminin arttığı gözlemlenmektedir.
Virüs Salgını Vesilesiyle; Kent ve Bölgelerin Bağışıklıklarının Güçlü Olması Ne İfade Ediyor?
Covid-19 virüs salgınına benzer krizlerle başa çıkmak ve benzerlerinin ileride de gerçekleşeceği gerçekliğiyle beraber yaşamayı öğrenmek, kentsel ve bölgesel sistemlerin sıklıkla karşılaşacağı bir olgu olacaktır. Bu bağlamda, kalkınma ve planlama yazınında ‘resilience’ (direnç, uyum, esneklik, bağışıklık) kavramı güncel bir tartışma
Türkiye’de Atık İthalatı; Fırsat mı, Tehdit mi?
Günümüzde ucuz ve sürdürülebilir hammadde temini açısından sanayicilere büyük fırsatlar sunan atık ithalatı, yeterince denetlenmediği durumlarda çevre ve halk sağlığını için önemli tehditler oluşturmakta ve ithal edilen atıkların nasıl yönetileceği konusunu gündeme getirmektedir.
Türkiye’de Enerji Arz Güvenliği
Türkiye’nin enerji politikalarının öncelikleri içerisinde yer alan, dışa bağımlığın azaltılması, kaynak, güzergâh, teknoloji çeşitliliği yaratılması, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması ve enerji üretiminde çevresel kaynakların en aza indirilmesinin temelinde enerjide arz güvenliğinin sağlanması olduğu açıktır.
Su Çerçeve Direktifinin Türkiye’de Su Yönetimine Etkisi
Avrupa Birliği Su Politikalarının tarihi gelişimi literatürde 3 aşamaya ayrılmış olup Su Çerçeve Direktifi (2000/60/EC) bunların en sonuncusu ve en gelişmişidir. 2000 yılında benimsenen bu direktif ile su ve su politikalarının yönetilmesi farklı bir boyut kazanmıştır.
Türkiye’de Yat Limanları ve Deniz Turizmine Etkileri
Denizde deniz araçları ile yapılan, turizm amaçlı meslek faaliyetleri ile onu doğrudan destekleyen diğer meslek faaliyetleri deniz turizmi olarak tanımlanmaktadır.
TÜSİAD “Tarım ve Gıda 2020” Raporu Üzerine Bir Değerlendirme
Prof. Dr. Gökhan Özertan tarafından koordine edilen ve kendisinin de yazarları içerisinde olduğu on iki değerli araştırmacı tarafından kaleme alınan, Dr. Nurşen Numanoğlu ve F. Hazal İnce’nin editörlüğünde hazırlanan “Tarım ve Gıda 2020: Sürdürülebilir Büyüme Bağlamında Tarım ve Gıda Sektörünün